Tu Le Commune is surrounded by the three mountains of Khau Pha, Khau Tan and Khau Song. This land is famous for its special glutinous rice variety that can produce the best quality green rice flakes.

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 1 

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 2

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 3

The Thai people in Tu Le make green rice flakes in a traditional way. Accordingly, young rice is harvested early in the morning, then soaked in water to remove flat seeds, and then hand-harvested.

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 4 ADVERTISEMENT

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 5

Young rice seeds are roasted right after that. The frying pan must be cast iron pans. Young rice is roasted under very low heat for up to 30 minutes, until the rice grains are cracked and fragrant, then let cool and being pounded.

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 6

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 7

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 8

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 9

Tu Le has three types of fragrant sticky rice: Tan Pot, Tan La, and Tan Pom but today local farmers only plant the Tan Chau variety, which is the most delicious and easy-to-make sticky rice variety.

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 10

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 11

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 12

Tu Le green rice flakes are worthy of the title of "culinary quintessence", a famous specialty of Yen Bai, and have been certified to meet OCOP standards. Tu Le Com contributes to honoring the traditional cultural values ​​of the Thai ethnic group, to preserving the customs, habits and unique cultural features of the local people.

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 13

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 14

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 15

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 16

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 17

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 18

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 19

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 20

Yên Bái: Người dân Tú Lệ tất bật làm cốm xanh - đặc sản vùng Tây Bắc - Hình 21

Bao Khanh